fredag, november 16, 2007

En alternativ tilgang til det tidlige spil

Disclaimer: Jeg er en spiller, der mest gør sig på $40-$60 bordene. Jeg er derfor ikke i den øvre echelon af sng verdenen, og af den årsag er min teoretiske viden ikke på et niveau højt nok til at gøre mine forslag herunder til gospel. Følgende råd og scenarier skal derfor mere ses som et par redskaber til at variere tilgangen til spillet. Man skal ikke gå helt overbords, og følge de her råd slavisk og hver gang situationen opstår. Men mod visse typer spillere, er det en spillestil, der er svær at udnytte for modstanderne. Det er dog absolut nødvendigt, at du er 100 % klar over, hvilke modstandere det drejer sig om. Gode multi-tablere og uerfarne spillere er "prime targets". Det er stadig en relativ ny tilgang til mit eget spil, og meget står til at ændre sig løbende. Jeg værdsætter af den grund alle konstruktive spørgsmå, rettelser eller kommentarer i kan give til følgende blog-indlæg.

I de fleste lærebøger om sng's står der, at du skal være passiv i starten for derefter at løse op når blinds begynder at nærme sig 10-15% af din stack. Det er en sund tilgang, der sikrer, at du ikke taber alt for mange penge. Ofte er den information alene nok til at gøre dig til en vindende spiller på de mindre niveauer.

Men det er ikke den mest optimale tilgang til spillet. Ikke længere i hvert fald.

For som i alt her på jorden, udvikler tingene sig, og inden for sng's er tingene i dag helt anderledes end for bare to år siden.

Ser man på spiller niveauet, er det tydeligt, at der er kommet flere hajer i farvandet. Ikke nødvendigvis store dræberhajer, men små hajer, der kender til de fundamentale principper, og som det er svært at stjæle EV fra senere hen i en sng, da de også øger aggressiviteten i takt med at blinds stiger.

Derfor er man som seriøs spiller tvunget til at se efter andre jagtmarker. Og her viser det tidlige spil sig som en mulighed for at højne ens ROI.

Alt for mange regulære sng spillere er alt for tight i starten. Tænk over det. En god multitabler ved, at det ikke kan svare sig at risikere EV tidligt, da de får brug for alle deres chips senere når blinds er blevet store. De smider AQo fra tidlig position på første blind level. De smider små og mellemstore par til små raises fra tidlig position. De dropper at stjæle blinds. De bluffer ikke nok efter floppet. De er ikke villige til at risikere deres turneringsliv for top par. Listen fortsætter derud af...

Den type spiller kan du stjæle fra ved at hæve fra knappen eller SB, når de er i BB. En gang imellem vil de måske "spite-calle" dig med små esser eller par i håb om at du drosler ned.

Det gør du selvfølgelig ikke, og her kommer en sund bankroll management ind i billedet.

Ved at kalde med et svagt es, eller et lille par mod en modstander, du føler bevidst udnytter din passivitet, tager du $EV (forventet indtjening i dollar) både fra din modstander, men også fra dig selv. Altså, du ofrer nogle kroner i et forsøg på at forhindre din modstander i at udnytte din spillestil. Problemet er bare, at hvis ikke det virker, så er det pludselig blevet et slags spil "chicken", hvor den der først viger, taber. Og her er det en fordel at have flere penge at "smide væk" end din modstander.

Så er du den aggressive part, ved du, at det gør lige så ondt på ham, som det gør på dig når han kalder med marginale hænder ude af position. Og her er det væsentligt, at du - som den fornuftige spiller som du er, sidder med i hvert fald 100 buy-ins i ryggen. Har du mindre, vil du ikke skulle blive kaldt mange gange, før du vil kunne mærke det på sin bankrulle. Husk, at selv om du ser ham "spite" kalde dig en enkelt gang eller to, skal du ikke sløve ned overfor ham, hvis du tror, han ikke er villig til at kalde dig let hver gang, du raiser i position mod hans BB. Her er det vigtigt, at du korrekt har kategoriseret ham som en, der kender til ICM, og som generelt udviser adfærd som en god multi-tabler. Du kan nemlig sagtens klare et par løse spite calls så længe, han oftere folder marginale hænder end han spiller dem. Det er dog en balancegang, og ikke en jeg vil uddybe længere i denne blog, da det stadig er ny teori for mit vedkommende.

De fleste regulære sng'ere folder altså for ofte til at du bør opgive typiske steal spots selv i den tidlige del af en sng.

Fiskene er en helt anden historie. De er nemlig din primære årsag til at løsne op tidligere, end du er blevet rådgivet til.

For fiskene har noget meget værdigfuldt, det godt kan betale sig at risikere sit turneringsliv for. De har nemlig tonsvis af negativ EV, der, når det tages fra dem, skifter polaritet og bliver positiv EV for dig!

Deres spil er ofte så ringe, både før floppet og på floppet, at en hånd som JTs eller 44 er spilbar allerede på første level. Lad mig uddybe.

En typisk fisk har to tendenser. De er for nysgerrige tidligt i en sng (involverer sig i -$EV situationer), og de er for løst kaldende sent i en sng (involverer sig i -EV situationer).

For dig betyder det, at de plasker om sig med jetoner på et tidspunkt, hvor du holder dig helt væk fra slagmarken, og på det tidspunkt, hvor du vågner op til dåd, er de enten slået ud, eller også har de en stack, du ikke tør stjæle fra, da de kalder for løst til, at det kan svare sig.

Og det er jo ikke et særligt godt ståsted for en god spiller typisk med omkring otte-ti BB bag sig.

Det er i hvert fald ikke det mest optimale spot, vi kan håbe på. Alligevel dikteres vi, at det er den bedste tilgang vi kan have på spillet. Det fortæller de gode spillere os (ikke de bedste!), og det kan vi selv aflæse i SNG Wizard og de andre ICM hjælpeprogrammer på markedet. Så alt tyder på, at det er den bedste tilgang.

Og det er netop den konsensus, der skal skabe plads til os, de grådige hajer, helt oppe ved overfladen. Det er nemlig her maden er rigelig, og her de fuldfede fisk svømmer rundt uden at fatte bjælde af, hvad der foregår omkring dem.

Og det er i dette farvand. at det ofte kan svare sig at kalde med en hånd, gængs teori siger, er -$EV, udelukkende for at høste de ofte enorme implied odds, dårlige spillere tilbyder efter floppet.

Hvordan kan jeg så udnytte situationen optimalt, spørger du sikkert dig selv?

Det vil jeg skrive om i mit næste blog-indlæg, da det her indlæg allerede er blevet for langt. Men så vil jeg også forsøge at dykke lidt ned i, hvilke hjælpeværktøjer du kan udnytte for at identificere fiskene og hajerne for derefter at planlægge effektive strategier.

EDIT: Ovenstående teori er primært baseret på FR, da det er her, de største muligheder præsenterer sig. Men de kan også bruges i seks-mands turneringer, dog med det in mente, at i SH turbo's bliver din stack/BB ratio hurtigt så lav, at det blivere sværere at administrere en LAG spillestil succesfuldt.

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

God pointe. Hvor ofte sidder man ikke og bander over, at man ikke får gode hænder til at smadre bordets superdonk på første level? Tror, jeg vil prøve at løsne lidt op.

Til gengæld er jeg ikke enig i værdien af blinds-steal på de lave niveauer. Det drejer sig om få chips, og vigtigere: Du vil ikke have et løst image.

Mht at bluffe multi-tablers skal man være sikker på, at de kan smide tp og evt. overpar til et flop-RR. Ikke noget man kan regne med på 11-22$ niveauet.

Anonym sagde ...

Super tanker omkring et emne jeg har forsøgt udført, men kæmpe lagtard stil betaler sig ikke. Hvilket jeg selvf. udemærket er klar over du IKKE anbefaler.

Mener du, at værdien af de vundne chips på første lvl kontra værdien af tabte chips kan obvejes af BRM?
If so, exactamente?

Gambler_dk sagde ...

"Til gengæld er jeg ikke enig i værdien af blinds-steal på de lave niveauer."

Nej, man skal ikke blind steale tidligt uden en plan. Det er budskabet... At stjæle fra en tight multitabler er ofte +EV selv på første level. At stjæle fra fisken er direkte forkert. Det er en vurderingssag, og en man skal være bevidst om.

"Mener du, at værdien af de vundne chips på første lvl kontra værdien af tabte chips kan obvejes af BRM?"

Ja. Hvis altså du gambler mod de rigtige modstandere.

Jeg er villig til at investere en smule i position mod stereotype modstandere. Især med hænder der står godt mod en loose limpers range (jeg har typisk medium til små par og suitede connectors, men også A9s m.m. i position mod en enkelt limper kan være værd et isolation raise mod en forsigtig villain eller mod en loose-passive fisk)

Mit budskab er, at det godt kan svare sig at løsne op tidligt i et forsøg på at få nogle af de mange chips, fiskene sidder med. Men man skal vælge sine spots, og man skal være beredt på at folde, skulle man møde en type modstand, der ikke flugter de reads man har på sin stereotype villain.

Jeg vil prøve at komme nærmere ind på, hvad jeg mener i næste blog-indlæg.

Anonym sagde ...

Prøv evt. at poste nogle hænder.

En anden forespørgsel: Et indlæg omhandlende forskel på de forkellige indskuds-niveauer. Selvfølgelig bliver modstanden bedre jo højere indskud, men HVOR meget?
Er der fx donks på 40-60$, og i så fald, hvor mange? Hvor mange multitablers?