tirsdag, februar 26, 2008

De to største fejl nybegyndere begår i sngs

Som en rutineret sng-spiller ser jeg ofte besynderlige plays fra mine modstandere. Det kan være alt fra at kalde for løst til slet ikke at kalde nok.

Men der er specielt to fejl, næsten alle nybegyndere begår. Her sorteret efter fejlens størrelse:

1) De skubber ikke nok fra SB

2) De kalder ikke løst nok fra BB

1: Nybegyndere skubber ikke nok fra SB

Alt for ofte ser jeg spillere limpe eller folde fra SB, når der foldes til dem omkring boblen. Deres ræsonnement giver mening: Hvorfor risikere sit turneringsliv med en dårlig hånd?

Svaret er simpelt: Fordi du får de rette odds.

En typisk modstander i BB kalder nemlig alt for tight til, at du kan folde dine dårlige hænder. Et typisk eksempel:

På trods af at du sidder med en af de dårligste hænder i spillet, og selv om BB kalder med alle par, alle esser og alle store konger, bør du skubbe. Han kalder nemlig alt for tight til, at du kan lade være.

Hver gang du folder i det spot her, smider du penge ud af vinduet. I tilfældet her vil hvert fold koste dig ca. 50 cent, hvis du spiller en ni-mands sng med 180$ i præmiepenge. Det lyder ikke af meget, men laver du den fejl to gange i hver sng over en periode på 1000 sngs, koster det dig 1000$ i forhold til, hvad du havde vundet, havde du skubbet korret. Det er penge, der burde være faldet i dine lommer!

En god tommelfingerregel: Skub alle hænder, hvis du er i SB og der foldes til dig, og du har mindre end otte BB tilbage - Uanset om du er på boblen eller ej.

2: Nybegyndere kalder ikke løst nok fra BB

De fleste kalder for tight i SB vs. BB konfrontationer. Her bruges samme ræssonement: Hvorfor risikere turneringen ved at kalde med en svag hånd, når vi kan folde og dermed overleve en runde til?

Svaret hænger nøje sammen med mit første eksempel. Derfor kommer samme scenarium som ovenstående. Forskellen er blot, at vi nu er i BB og SB har skubbet ind i os:

Selv med en middelmådig hånd som JTs (eller Q8s og J9s) bør vi risikere vores turneringsliv, såfremt vi vurderer SB til at være god nok til at skubbe 100%, som teorien fortæller os, at han bør. Det vil sågar også komme bag på en del relativt gode sng spillere.

Det afgørende punkt her er, at vi skal være rimelig sikre på, at SB skubber any2 (Derfor er det vigtigt at skrive en note, når man ser en modstander skubbe en skodhånd fra SB). Skubber han blot top 50%, ryger vores call range drastisk ned (66+, A9o, A7s, KQ+, KTs), så vi bør være RET sikre på, at han skubber korrekt i de her situationer. Det er der dog en del, der gør efterhånden.


En god tommelfingerregel: Har du set SB skubbe en skodhånd i et lignende scenarium, kan du kalde meget bredere end normalt.

Det gælder i endnu større grad, hvis ikke i er på boblen:


Selv med T8s kan vi kalde her. Det vil komme bag på rigtig mange, da det virker helt galt at risikere turneringen med så svag en hånd. Det er netop også derfor, at det er vigtigt at være aggressiv fra SB!

Igen skal vi være helt sikre på, at SB skubber alt her. Ved du, at SB er en god multitabler, er der store chancer for, at han kender til teorien bag, og det betyder, at du kan kalde bredere end mod en normal fisk. Meget bredere.

Folder vi i ovenstående scenarium to gange pr sng i en periode på 1000 sngs, taber vi i alt 1216$ i forhold til, hvad vi kunne have vundet, havde vi kaldt korrekt.

Det vil sige, at har dette blogindlæg overbevist dig om at løsne op i blænderne, har jeg tjent dig intet mindre end 2216$ over dine næste 1000 sngs. Jeg nøjes med ti procent i provision. ,-)

NB: Jeg har i øvrigt tidligere skrevet i bloggen om lignende scenarier. Et af indlægene kan læses her: Om at justere sit spil.

4 kommentarer:

Unknown sagde ...

Du har ret i begge pointer med at folk pusher for tight og caller for tight i sngs, men jeg vil nok mene at man skal være meget påpasselig med at kalde all-ins alt for snævert.

For det første så er det utroligt svært at vurdere en spillers pushing range. Der er jo en væsentlig forskel på at pushe any2 til f.eks. 70%. Min erfaring er at selv regulars på middel og lavere levels aldrig pusher de aller dårligste hænder.

Noget andet er at der med al den usikkerhed omkring at calle allins, sandsynligvis er mere værdi at folde og vente på en bedre situation (f.eks. et push, da som du siger folk ikke utroligt tight her).

Gambler_dk sagde ...

Du har ret i at, man skal være meget påpasselig med at åbne sin call range op.

Men trods det, kalder de fleste spillere heller ikke bredt nok til at spille korrekt mod en, der blot pusher 70% af deres hænder fra SB.

Nybegynderes typiske call range er bedre gearet mod folk, der pusher top 20-25% fra SB, og det er selvfølgelig alt for snævert.

Din anden pointe, den med at folde og vente på en bedre situation, er direkte forkert i sin tankegang.

Det gælder jo om at træffe den beslutning, der giver dig størst $EV i den givne situation.

At begynde at spekulere i fremtidig action bør selvfølgelig tages med i betragtningen, men det retfærdiggører ikke at folde en hånd, der ville have større $EV ved et kald frem for et fold.

Den beslutning om at folde kan du altid træffe i meget tætte situationer, hvor der ikke er den store forskel mellem et fold og et kald.

Men at folde fks. K8s mod en SB med en stack på ca. otte-ni big blinds, der pusher 70% af tiden med mere end fire spillere tilbage, er så stor en fejl, at fremtidig action aldrig kan retfærdiggøre et fold.

Og det er den type fejl, jeg ofte ser nybegyndere og sågar erfarne sng spillere lave konstant. Det er derfor, jeg kan tjene penge på min hobby.

Anonym sagde ...

Ens callingrange fra bb mod sbpushes må vel i høj grad også afhænge af den generelle edge man har i spillet.

Har man en stor edge vil jeg foretrække ikke at vælge unødvenig gambling, som calls med k8s, uanset evt. dollar-ev, men i stedet vælge mere sikre spots, som at udnytte andres weakness, med endnu større dollar-ev-+.

I øvrigt helt enig i at nærmest ingen pusher 100 % hele tiden, heller ikke selv om de af og til pusher any two.

Gambler_dk sagde ...

Personligt henter jeg en del af den edge, du snakker om, via mine calls fra BB. Så skulle jeg stramme op her, ville min ROI ryge ned. Men jeg er enig i, at man bør tage de EV-neutrale calls ud af arsenalet, da man, som du også skriver, kan hente en bedre edge i senere situationer. K8s er dog et kald, hvis altså ikke du hader penge. :-)